Váš košík je prázdný
Jak poznáme čerstvé vepřové a hovězí maso
Mnohokrát jsem kupovala maso. A rozhodně jsem přesvědčena, že když spěchám, nebo dokonce pošlu svoje děti maso koupit, je to velká, opravdu velká chyba. Spěchat se nevyplácí. Jak ale poznáme čerstvé maso? Není to vůbec jednoduché. Maso musí být suché, nesmí být slizké a rozhodně nesmí být cítit. Když ho ukrojíme, musí být řez vlhký a nesmí lepit.
U vepřového masa sledujte narůžovělou barvu, jemně růžovou až růžovočervenou. Pokud je tmavé, žilkované a prorostlé hodně tukem, jedná se s velkou pravděpodobností o starého vepře. Naopak, pokud je maso hodně bledé, zvlášť libové, raději ho nekupujte. Může se jednat o maso s přívlastkem PSE - bledé, měkké, vodnaté. Toto maso má nízkou jakost, při zpracování ztrácí hodně tekutiny, ztrácí na objemu a tvrdne. Sádlo musí být pevné a bílé. Kupujte maso lehce mramorované a jemně vláknité.
U hovězího masa musíme dbát na jeho kvalitu, která má velký vliv na chuť budoucího pokrmu. Při správném výběru rozhoduje věk zvířete, tuky a jateční zralost masa. Hovězí maso je červené, tuk je světlý až bílý. Pozor, tuk nesmí být do žluta zbarvený, jednalo by se o maso ze starého kusu. Pokud je maso hodně libové, tuch chybí, není to ku prospěchu, tuk je nositelem chuti. Nejlépe vybírejte mramorovou svalovinu s lehce viditelným tukem.